Vezani Clanci

Maligani Sinj


         Maligani su navijačka skupina Alkara koja prati svoj klub od samih početaka igranja košarke u Sinju. Službeno su osnovani 1982 godine, a djeluju i danas. Istim žarom uvijek bodre svoje igrače i bezbroj puta u njima su napisane samo riječi pohvale.

         Navijači Alkara prate svoj klub od samog osnivanja 1955 godine, o čemu nam svjedoče brojne fotografije s utakmica na igralištu pokraj kina koje je tada nosilo naziv Dinarka. Suvremenici tvrde da je i tada atmosfera bila usijana i da protivniku nije bilo lako jer se morao nositi i s košarkašima i sa sinjskom publikom. Primjerice, novinski članci pišu da je sedamdesetih godina na starom igralištu znalo bit i više od tisuću gledatelja što je izuzetan broj kad ga usporedimo s brojem navijača na drugim utakmicama klubova istog ranga gdje se brojke kreću obično oko par stotina. Dakle, košarka je u Sinju već tad bila vrlo popularna u odnosu na ostale sredine te se može s pravom reći da Sinj postaje jedan od važnih košarkaških hrvatskih centara.
         Maligani su organizirani po uzoru na Torcidu, nemaju direktnog vođu, nego postoji nekoliko ljudi koji se ističu u organizacijskom smislu. Tako je prije svake utakmice navijači okupljaju na sinjskoj pijaci, a zatim se uz navijanje ide prema dvorani ili igralištu. Kad je dvorana već puna, netom prije početka utakmice, u dvoranu ulaze Maligani – članovi limene Sinjske glazbe te atmosfera poprima pravi ugođaj južnjačkog temperamenta.


Nekad i sad....uvjek vjerni

Mladen Pavić: Što reći na kraju o Alkaru. Alkar je najveći mali klub u Hrvatskoj. On se jednostvano voli jer vjerujete, teško bi i jedan drugi klub opstao u ovakvim uvjetima. Alkar je klub koji ima dušu i ljubav svih u našem gradu, od igrača, navijača i svih onih koji rade u klubu. Allkar se živi i on je dio Života svih u našem gradu i okolici.Himna maligana:


Rodila je mati dite časna roda
Kupila mu balun pa da svitom hoda
Izresta je mali, dite s puno dara
lipo ga je vidit u dresu Alkara
Maligan je ćaća, srca punog žara
sin mu sada brani boje svog Alkara
I mi smo Maligani, do zadnje kapi krvi
uvik smo mu vjerni zadnji ili prvi
Od finala Kupa,mi smo uvik skupa
za ponos grada Sinja, za Maligane
Mi smo Maligani, do zadnje kapi vina
Uvik smo mu vjerni, to nam je sudbina
NEKA DOĐU!!!

Text i glazba: Stipe Budimir
Aranžman: Mojimir ČačijaUskoro opširnije o Maliganima....

Zahvaljujemo Sretanu Ugrinu za suglasnost textova koje smo naveli iz knjige: Sinjska Košarkaška Bajka#-->
Web Analytics