Počasni Članovi Kluba

Branko Sulen

Nikola Viculin

Dušan Ugrin - Cigo

Ivan Dallbelo Dugi

Stipe Vrcan

Stjepan Kontić

Branko Sulen

Rođen je 2. siječna 1930. godine u Dugoj Resi. Kao mladić sa 17 godina odlazi u Zagreb na tečaj košarke o kojoj tada nije ima nikakvih saznanja, već je samo čuo priče da je to sport sličan odbojci. Ozbiljan zamah sinjska košarka dobila je njegovim dolaskom i zaposlenjem u tvornici Dalmatinka početkom 1955 godine. Tada je sa sobom doveo cijelu žensku ekipu koja je već prije igrala u Dugoj Resi. U novoj sredini se brzo snašao i pod njegovim vodstvom osnovan je košarkaški klub Tekstilac. Do svog odlaska u Zadar 1959 godine Branko je doslovno provodio sve svoje slobodno vrijeme na igralištu Dinarka kod kina vodeći treninge muške i ženske ekipe. Iako je davno otišao iz Sinja i tako napustio svoj klub, mi nismo zaboravili njega i njegov doprinos u danima stvaranja sinjske košarke.

Ugasi

Nikola Viculin

Rođen je 12 travnja 1931 godine u Splitu od majke Karmele i oca Nikole koji je umro 6 mjeseci prije njegova rođenja. Po završetku srednje škole odlazi na Korčulu gdje između ostalog osniva i košarkaški klub Borbeni. U grad alkara došao je kao zaposlenik Dalmatinke 1953 godine. Nedugo nakon svog dolaska u Sinj osniva košarkašku sekciju pri tadašnjem društvu Partizan. Dolaskom Branka formiran je uz ženski i muški košarkaški klub Tekstilac u kojem je Viculin igrao do poznatog gostovanja u srpnju 1959 godine u Dubrovniku. Kao trener radio je u klubu sredine 60-tih, a kasnije je sudjelovao u radu uprave kluba. Pamtimo njegov tipičan splitski naglasak u govoru i smisao za humor. Dubok je njegov trag u sinjskoj košarci i općenito u tadašnjem društvenom životu grada Sinja. Šjor nikola je zauvjek napustio svoje Sinjane 27 svibnja 2004 godine.

Ugasi

Dušan Ugrin - Cigo

Rođen je 1 lipnja 1936 godine u Sinju. Bio je među pionirima ovog sporta u našem gradu kada je 1955 godine pokrenut klub Tekstilac. Igrao je aktivno do početka 60-tih, a poslije se više nije bavio suđenjem i trenerskim poslom. Tako je u srpnju 1960 godine u Slavonski Brod vodio juniorsku ekipu koja je na tom turniru prvenstva Hrvatske zauzela treće mjesto. Za svoj košarkaški rad dobio je 25 travnja 1970 godine priznanje Košarkaškog saveza Hrvatske za razvoj košarkaškog sporta u hrvatskoj. U svojoj sportskoj karijeri posebno je osjećao potrebu i važnost prenošenja svog košarkaškog znanja na mlade. Brojne su generacije sinjskih košarkaša započele svoju karijeru uz njegovu pomoć. Bio je omiljen u društvu zbog svog smisla za humor. Tako će mnogima ostati u pamćenju kao dobri duh sinjske košarke. Umro je 26 ožuljka 1991 godine, nakon duge borbe s opakom bolesti.

Ugasi

Ivan Dallbelo Dugi

Rođen je 3 svibnja 1936 godine u Sinju. Bio je u onim školarcima koji su učili prve košarkaške korake u dvorištu Franjevačke gimnazije. Sve do 1970 godine je aktivno igrao, tako da je ostavio duboki trag u prvim, možemo reći porođajnim godinama sinjske košarke i kluba Tekstilac. Do 1975 godine postigao je rang saveznog suca, u vrijeme dok se uglavnom sudilo po turnirskom sistemu. Pamtimo njegove dobre igre na međunarodnom turniru u Splitu 1961 godine. Tada su se čule neke priče i ponude za odlazak u veći klub, ali je Dugi ostao vjeran svome Tekstilcu. Sve do Domovinskog rata bio je na raznim funkcijama u klubu, od tajnika do člana uprave. Njegova ljubav prema sportu i svemu što je sinjsko može nam biti primjer kako se živi za svoj klub i rodni grad.

Ugasi

Stipe Vrcan

Rođen je 9 siječna 1940 godine u Sinju; igračka legenda, a još više trenerska, čovjek čije je ime sinonim za sinjsku mušku košarku. Kada je 1969 godine iz zagrebačke Lokomotive vratio u svoj Sinj zatekao je desetak entuzijasta predvođenih Dušanom Ugrinom. Došao je pun energije i željan prenošenja svog znanja i iskustva na druge košarkaške zaljubljenike.
Za svega par godina stvorio je respektabilan klub koji je tražio svoje mjesto u Hrvatskoj ligi. Igrao je aktivno do svoje 36 godine, a poslije je bio dugogodišnji trener prve ekipe. Utakmica finala Kupa bivše države protiv sarajevske Bosne bio je njegov najveći trenerski uspjeh , a možemo slobodno napisati da je to još uvijek i najveći uspjeh sinjskog sporta do danas. Imao je bogatu igračku i trenersku karijeru te je zbog svog doprinosa ovoj igri dobitnik brojnih nagrada. Izdvajamo nagradu grada Sinja za životno djelo, te nagradu Košarkaškog saveza Hrvatske za pedeset godina bavljenja košarkom.
Trebalo je puno vremena, ljubavi i truda da bi Stipe postao važan dio povijesti Alkara, a sad je njihova veza vječna i neraskidiva.

Ugasi

Stjepan Kontić

Rođen je 22 listopada 1939 godine u Sinju, gdje završava osnovnu školu i gimnaziju. Košarku počinje igrati 1957 godine do odlaska na studij elektrotehnike u Zagreb. Popularni stipe na početku svoje karijere češće je igrao, ali je znao povremeno i suditi košarkaške utakmice. Odlaskom na studij prestaje igrati, ali nastavlja suditi tako da je dosegao rang saveznog košarkaškog suca. Na Elektrotehničkom fakultetu u Zagrebu diplomirao je 1964 godine te se vraća u rodni grad. Nakon povratka aktivno se bavio suđenjem još par godina, a od tada povremeno je sudio revijalne utakmice od kojih stariji pamte utakmicu u Splitu između Jugoplastike i reprezentacije Jugoslavije.
Sudjelovao je dugi niz godina u radu uprave kluba. Od prvih dana sinjske košarke, pa sve dok mu je to zdravlje dopuštalo Stipe je bio uza svog Alkara.

Ugasi

Zahvaljujemo Sretanu Ugrinu za suglasnost textova koje smo naveli iz knjige: Sinjska Košarkaška Bajka.