AlkarAnaliza prvog kola


Alkar je u subotu, pobjedom na domaćem terenu otvorio novu sezonu. Poraženi su gosti iz Slavonskog Broda, a konačan rezultat od +27 za Sinjane sugerira laku pobjedu, što uopće nije točno. Brođani su se, naime, lavovski borili i održavali jednoznamenkasti zaostatak sve do završnih minuta treće četvrtine kada je 'bijeli stroj' krenuo punom snagom.


Od tada je na terenu postojala samo jedna momčad.
    Sastav iz rodnog grada sinjskog stratega Damira Milačića je pred početak ove sezone prošao kroz veoma turbulentno razdoblje u kojem je ostao bez cijelog prošlogodišnjeg igračkog kadra, a zamalo i bez prava na nastup u u novoj sezoni A1 košarkaške lige. U Brodu se ipak smoglo snage i mudrosti te su se konsolidirale snage, pa se pod palicom Nevena Plantka našla mlada, neiskusna i neuigrana, ali hrabra i odlučna dvanaestorka koja će, očito, do posljednjeg trenutka svim snagama ustrajati na postizanju postavljenog cilja, a to je ostanak u elitnom razredu hrvatske klupske košarke.
    Sinjski su košarkarkaši uspješno prošli opisanu zapreku, a u nadolazećem razdoblju će se ostale močedi morati pobrinuti za izbjegavanje 'nagazne mine' iz grada na rijeci Savi.
    Alkar je u odnosu na prošlu sezonu doživio neke promjene, ali kostur momčadi je ostao na okupu, pa je razina uigranosti na samom početku natjecanja kod njih vidno viša od one koju su prezentirali gosti.
     Na mjesto umirovljenog kapetana Joška Ćurkovića došao je Livanjac Mato Perajica koji je fizičkim izgledom sugerirao kako je i sam spreman za mirovinu. Izvedba ovog debitanta u Alkarevom dresu je, međutim, uvjerila Sinjane kako se radi o veoma spretnom i umješnom debeljku koji će u nadolazećim kolima jamačno donijeti obilje razloga za radost najvjerijoj i najglasnijo publici prve lige.
     Na centarskoj poziciji debitirao je i Toni Vitali koji se predstavio u jako dobrom svjetlu. Radi se, naime, o dvadesettrogodišnjaku koji se, osim kvalitetnim nastupima u doigravanju A1 lige može pohvaliti i titulom svjetskog viceprvaka u uličnoj košarci.
     Premijerni nastup za 'ponos Zagore' zabilježio je i godinu mlađi Zadranin Ivan Mikulić. Njegovu izvedbu bi i najoštriji kritičari morali nazvati sasvim solidnom, ali još veću radost sinjskim košarkaškim zaljubljenicima donijela je činjenica da Mikulićev back-up nije doveden sa strane, nego će tu ulogu odigrati osamnaestogodišnji izdanak lokalne škole Josip Boban.
'Revolveraš' Milačić je spomenutog mlaca bacio u vatru već u četvrtoj minuti uvodne četvrtine, a ovaj se snašao više nego dobro, pa su obojica, prilikom izmjene, pobrali salve odobravanja dupkom popunjenih tribina.
    Prve minute u seniorskom sastavu zabilježio je i swingman Martin Bilandžić. On je za razliku od Josipa pokazao vidne znakove treme te se, primjerice, u fazi napada sudario sa suigrčem, ali je ujedno pokazao kako se nosi s odraslim protivnicima i kojom lakoćom sebi kreira suvisle šuteve. Led je probijen, od sada će sigurno ići lakše.
     U zašićenom godištu Alkar ima i godinu starijeg brata Bobana. Jure je proveo na parketu više od 25 minuta te je popunio gotovo sve statističke kategorije, a jedna od njegovih blokada, nakon koje je uslijedio šprint u kontru i preatraktivno zakucavanje – donijela mu je epitet igrača utakmice.
     Krilni igrač Domagoj Kanaet krenuo je u svoju treću seniorsku, ali prvu nezaštićenu sezonu. Već prva utakmica u novonastalim okolnostima pokazala je da trener još uvijek računa na njega. Alkar je slijedom toga dobio još jednog mladog igrača. Proces njegova stvaranja je uspiješno okončan.
     Naglasimo na kraju da je Alkarova pobjeda ivojevana bez pomoći jednog od najtalentiranijih i najiskusnijih igrača Željka Župića. Ziggy će svoje dati kad bude oglavu. Milačić je, kako doznajemo od njegova ministra propagande Maćeg Vučemila, vidjevši dobre nastupe Perajice i Vitalija – odlučio asa zadržati u rukavu.