AlkarNajava petog kola


   Alkar dočekuje lidera i najdojmljiviju momčad dosadašnjeg dijela prvenstva Hoće li KVARNER 2010 osvojiti Fort apache?.


    Alkar je u uvodna četiri kola ostvario tri pobjede, a takav se učinak u svakom slučaju može nazvati odličnim ulazom u tekuću sezonu. Protivnici sinjske momčadi bile su, međutim, redom ekipe iz donjeg doma elitnog razreda hrvatske košarke. Iz navedenog razreda možemo izdvojiti evidentno uzdrmani Split koji je u oba dosadašnja navrata slavio na svom parketu, ali je na strani stradao od Alkara i od Kvarnera s više od trideset poena zaostatka. Slavonski Brod i Darda su u većoj ili manjoj mjeri namučili Sinjane, a Šibenik je osim pobjede nad momčadi trenera Milačića u prošlom kolu - zabilježio tri uvjerljiva poraza.

    U subotu će alkarevci imati posla s liderom. Momčad koja već drugu godinu zaredom bilježi sjajne nastupe u A1 ligi, u Sinj donosi četiri pobjede protiv Splita, Šibenika, Zagreba i Zaboka. Nihov mladi trener Vladimir Anzulović figurira kao najperspektivniji nadolazeći strateg hrvatskog loptanja pod obručima, ali ni 'Sinjanin' Damir Milačić nije daleko od takve kategoritzacije. Roster riječkog prvoligaša nije pretrpio znatnije promjene u odnosu na prošlu, za njih veoma uspiješnu sezonu. Od važnijih igrača nedostaje tek Dino Cinac koji je svoje mjesto pod suncen pronašao u šibenskom Jollyju, odakle je, u suprotnom smijeru pristigao, barem jednako kvalitetni i perspektivni Marijan Čakarun (koji bi, sigurni smo, sjajno izgledao u Alkarevom dresu).

    Sinjski play-maker Ivan Mikulić je nakon 160 minuta čiste igre, na ovoj stranici ostao gotovo neocjenjen, premda je do sad odigrao više nego solidno. Razlog tomu je razina kvalitete njegovih oponenata. Splićanin Srđan Subotić je neosporno kvalitetan organizator, ali njegovi suigrači nisu u Fort apacheu pružili dostojan otpor, pa je i analiza na kraju susreta bila sasvim izlišna. Šibenski Mikulićev sraz s Teom Petanijem završio je porazno za Alkar, ali krivnju bi i najzluradiji analitičari svalili na nekoga drugoga, a ne na stasitog Zadranina.
    U subotu će se Mikula morati nositi s Bojanom Krivecom. Radi se o debeljuškastom playiću iz susjedne nam Slovenije koji u igri izgleda kao da je do koljena u blatu. Njegova visina, startni korak, skok i snaga u odnosu na fizikalije Alkarevog playa izgledaju gotovo mizerno. Jedini problem domaće jedinice i svih ovdašnjih ljubitelja košarke leži u činjenici da će s protivne strane, u opisanom manjkavom tijelu biti najveći znalac prve hrvatske lige. Krivec od svojih suigrača redovito pravi bolje košarkaše nego oni to ustvari jesu, a u presudnim trenucima uvijek pronalazi baš najbolje rješenje. Mikuić će, stoga, u nadolazećem derbiju imati pune ruke posla, a od njegova će učinka umnogome zavisiti uspijeh cijele domaće momčadi.

     Alkarevi unutarnji igrači Perajica, Vitali i Župić morat će se nositi sa znatno boljom centarskom linijom od onih s kojima su imali posla u dosadašnjem dijelu prvenstva. Prvonavedena dvojica pridošlica će nakon sraza s Jurom Škifićem, Ivicom Radićem, Antonijom Bobanom i spomenutim Čakarunom dobiti prvu ocjenu na ovoj stranici. Iz jedne ozbiljne utakmice se, priznajemo, ne mogu izvoditi pravi zaključci, ali ovaj će susret, smatramo, donijeti više odgovora nego stotine srazova s ekipama s dna ljestvice.
    O snazi i perspektivnosti gostujućeg tima govori i njihov prosjek godina koji iznosi svega 21,26. Sinjani su četiri godine stariji, ali ne bi se moglo reći da imaju više iskustva. Alkar će prevagu morati tražiti u nekim drugim segmentima igre. Obećavajuća je fizička dominacija na određenim pozicijama i snažna podrška s dupkom punih tribina.

Stoga Vas molimo da u subotu dođete u bojama Alkara u sportsku dvoranu te da iz petnih žila podržite domaću momčad u najtežem ispitu dosadašnjeg dijela sezone. Pobjeda u srazu s Kvarnerom bila bi iznimno važna jer u slijedećim kolima Milačićevi košarkaši imaju još dva nezgodna susreta - gostovanje u do sad neosvojivom Zaboku i domaćinstvo protiv vrlo goropadnog Zagreba.