Alkar


Najava sezone


Sve je spremno da otpočne druga trka Nakon relativno uspješne debitantske sezone
trener Milačić kreće s Alkarom u novo prvenstvo  Alkar u subotu, domaćom utakmicom protiv brodskog Đure Đakovića ulazi u novu sezonu A1 košarkaške lige. Prošle je godine neiskusni, ali očito talentirani trener Damir Milačić s naoko sklepanom momčadi ostvario plasman u doigravanje i samim time opstanak u elitnom razredu hrvatske košarke.
    Ono što se događalo u završnici prošlogodišnjeg prvenstva predstavlja, međutim drugu, manje sjajnu stranu medalje. Sinjska je momčad, naime, u play-offu nanizala trinaest uzastopnih poraza(od kojih je najbolniji bio onaj gostujući protiv Cedevite koji, sa šezdesetak poena minusa, predstavlja Alkarov povijesni negativni rekord), da bi tek u zadnjem kolu, u domaćoj dvorani minimalnim rezultatom svladala pretposljednjeg Zagreba. Milačić je, čini se, u tom razdoblju podosta pogubio konce, a njegov odnos sa svlačionicom bio je dobrano narušen, ali takvo je stanje uobičajeno u svakoj krizi rezultata.
    Uprava sinjskog prvoligaša je uprkos neuvjerljivom kraju sezone prepoznala rad mladog stručnjaka kao kvalitetan te je ovom bivšem povremenom reprezentativcu ponudila produženje suradnje, što je on, unatoč navodnim zvučnijim i unosnijim ponudama – prihvatio. Donedavni će internacionalac tako i u nadolazećoj sezoni voditi Sinjane do što boljeg plasmana u konkurenciji najboljih hrvatskih klubova.

    Trenerova eventualna neslaganja s prošlogodišnjim prvotimcima više nisu relevantna jer se sada radi o sasvim drugoj ekipi u kojoj će se međusobno povjerenje graditi od nule. Prednost je u tome što je Milačić relativno uspješno odradio svoju rookie sezonu, pa godinu iskusniji ulazi u natjecanje. Sada se Brođanin jamačno privikao na specifičnosti sinjske sredine koja je, napomenimo, gotovo jednoglasno podržala produžetak njegovog boravka u gradu pod Kamičkom. Iz lanjskog rostera nedostaje umirovljeni kapetan Joško Ćurković, centar Petar Madunić, dvojica playmakera Antonio Bilić i Rudolf Jugo, krilni centar Josip Matić koji će ubuduće natupati za KK Split te dvojica mladaca, Josip Župić i Marko Macan koji su unatoč lanjskoj solidnoj minutaži, u dogovoru s upravom – odlučili otići iz kluba. Na njihovo su mjesto iz omladinskog pogona došli swingman Martin Bilandžić i organizator Josip Boban kojemu je sinjski strateg očito namijenio stanovitu rolu, budući da je na mjesto dvojice otišlih playeva došao samo Zadranin Ivan Mikulić.

    Stasiti će dvadesetdvogodišnjak postavljati sinjske napade, a mladi će ga Boban u većoj ili manjoj mjeri izmjenjivati, ali što je daleko bitnije - ovaj će se Sinjanin koji je mlađi od zaštićenog godišta cijele sezone na treninzima nositi sa starijim i korpulentnijim suigračem. Prošlogodišnji poletarci, također jedinice, su nasuprot tome, vrlo često sa strunjače promatrali duele Riječanina i Splićanina. Sada su sva četvorica, vjerojatno zauvijek otišli iz Alkara. Na centarskoj poziciji doveden je Livanjac Mato Perajica kojega ni u dosadašnjoj, prilično uspiješnoj karijeri nije resila vrhunska sprema, ali je sada u tom smislu vidno nadišao sam sebe. Radi se naime o gojaznu čovjeku koji je u pripremnom razdoblju dokazao da i sa tridesetak kilograma viška može itekako uzvrati, pa i najboljim protivnicima. Ukoliko uspije skinuti desetak kila i dovesti se na prošlogodišnju razinu kondicije i forme donjet će Alkaru dodatnu dimenziju na unutarnjim pozicijama. Osim njega doveden je i dvadesettrogodišnji Toni Vitali koji iza sebe već ima nekoliko odigranih prvoligaških sezona, od kojih je jednu, u momčadi Trogira završio sa solidnim brojkama u doigravanju.
    Centarsku liniju upotpunit će Sinjanin Željko Župić koji se, doduše u pet do podne, dogovorio s klupskim vodstvom te će unatoč poznijoj dobi, poslovnim i obiteljskim obvezama – još barem godinu dana svojim autoritetom i znanjem balansirati momčad i preuzimati odgovornost u ključnim trenutcima.
    Ostatak momčadi sačinjava grupa polivalentnih igrača koji fizičkim karakteristikama vrlo nalikuju jedan drugomu. Jedva da bi se itko od njih mogao nazvati klasičnom četvorkom ili pak bekom šuterom, ali je gotovo sigurno da će u ambijentu prve hrvatske lige svi oni vrlo kvalitetno odgovoriti na zahtjeve trenera Milačića. Radi se o udomaćenom Splićaninu Luki Žitku, zatim o okvirno tridesetogodišnjim Sinjanima Nikoli Gaurini i braći Slavku i Mirku Modrić te o njihovim i našim mladim sugrađanima Domagoju Kanaetu i Juri Bobanu. Prvospomenuti od njih će kao gotov igrač ući u svoju treću seniorsku, ali prvu nezaštićenu sezonu, dok će Boban, nakon prošlogodišnjeg solidnog iskustva, pod zaštitom pravilnika HKS-a dijeliti ozbiljnu minutažu sa svojim mlađim bratom Josipom. U zaštićenom godištu još je i spomenuti Bilandžić kao i nekoliko mladića poput Antonija Buzolića i pretalentiranog, ali sasvim golobradog Ivana Svaline koji će, nadamo se, u slijedećoj sezoni dobiti priliku u susjednom i prijateljskom Trilju koji se natječe u A2 ligi.

Web Analytics